העניין בגינון ביתי אורבני תפס תאוצה מאז תחילת תקופת הסגרים והבידודים, אבל בהולנד, שם חיה נטע פלקוביץ' במשך עשור, זוהי תרבות ארוכת שנים. לאחר שנים של כתיבת בלוג מצליח בנושא, חברה נטע למתכונאית עידת נרקיס כ"ץ וביחד הן הוציאו את הספר 'ירקות והעיר הגדולה' המכיל הנחיות לגידול ביתי של פירות, ירקות ועשבי תיבול – ולמתכונים טעימים שמותאמים אליהם. ראיון אישי עם הבלוגריות שיצבעו לכם את המרפסת, ואת הצלחת, בירוק.
מאת: נגה גיסיס
העניין בגינון ביתי אורבני תפס תאוצה בארץ ובמדינות רבות מאז תחילת תקופת הסגרים והבידודים, אבל בהולנד, שם חיה נטע פלקוביץ' במשך עשור, זוהי תרבות ארוכת שנים. הבלוג שלה, 'ירקות והעיר הגדולה', נולד מתוך הנסיון והעושר התרבותי של גינון אורבני בהולנד, אך הותאם לאקלים הישראלי. לאחרונה חברה נטע לבשלנית והמתכונאית המופלאה עידית נרקיס כ"ץ, בעלת בלוג הבישול 'טעים!' וביחד הן יצרו את הספר 'ירקות והעיר הגדולה', הקרוי על שם הבלוג המצליח.
הספר מפגיש את הגנן האורבני הישראלי עם הנחיות לגידול ירקות, פירות ועשבי תיבול טריים בגינה ובמרפסת הביתית – וגם עם המטעמים שאפשר להכין מהם כשהם מוכנים לקטיף ולאכילה. כל אלה מלווים בתצלומים מרהיבים וצבעוניים ויוצרים חווית קריאה מרשימה ומעוררת השראה. תפסנו את נטע ועידית לשיחה נעימה ומעוררת השראה על גינון, בישול ויצירה משותפת, ואפילו ליקטנו עבורכם כמה עצות יצירתיות.
שלום, נטע ועידית. כחובבת ירקות טריים טריים שקיבלה הרבה כלים מהספר החדש והמרשים שלכן מעניין אותי: עד כמה באמת אנשים מגדלים את האוכל שהם אוכלים בארץ?
נטע: בתור עורכת דין, אומר שזה תלוי, אני חושבת שהרבה מגדלים לפחות עציץ בזיליקום במרפסת או על אדן החלון, אך מניחה שהרבה פחות אנשים משקיעים משאבים בלגדל אבטיח או דלעת בבית. כך או כך, זה בסדר גמור. במהלך הסגרים והבידודים בתקופה שמאז תחילת הקורונה העניין בגינון אורבני כתחביב עלה בכל העולם וגם בארץ. בשונה ממדינות מערביות, יש בארץ פחות משאבים תרבותיים שקשורים לנושא, לכן היה חשוב לי לכתוב ספר שיכלול מדריך מפורט ופשוט עם המון תמונות, כדי לעודד עוד אנשים להתחיל לנסות.
איך נולד הבלוג 'ירקות והעיר הגדולה'? והבלוג 'טעים!'?
נטע: הבלוג "ירקות והעיר הגדולה" נולד מתוך העושר התרבותי של גינון אורבני בהולנד, כתבתי כבר למגזיני גינון הולנדים נחשבים, ורציתי להביא את הניסיון ואת הגישה שמתאימה לגידול צמחי מאכל במרחבים קטנים מאוד גם לבלוג, שנגיש לכולם. התחלתי את הבלוג באנגלית ועכשיו הוא זמין גם בעברית ומותאם לתנאי מזג האוויר בישראל.
עידית: טעים! נולד לפני המון שנים, 13 שנים ליתר דיוק, בתור בלוג אוכל זוגי שהקמנו בן זוגי ואני. קראו לו אז "אוכל זה טעים" והוא היה מראשוני בלוגי האוכל בארץ. הוא היה פופולרי בזמנו ואז נזנח לכמה שנים. אחרי כמה שנות הפסקה, החלטתי לפטר את בעלי מהבלוג, לשנות לו את השם ולהתחיל מחדש. אני מפרסמת בו מתכונים קלים וכיפים לכל המשפחה, שנעים בין אוכל בריא לטראש טעים.
מי ההשראה שלכן בתחום?
נטע: אליס פאולר הבריטית שהראתה שלא חייבים להיות חקלאיים ולגור במושב כדי לגדל ירקות ופירות ולהנות מהם, אפשר לעשות זאת גם בעיר.
עידית: בתחום האוכל ג'יימי אוליבר הוא השראה מתמשכת שיודע להמציא את עצמו מחדש בהתאם לתקופה, למדיום ולצייטגייסט. בצילום אני מעריצה את צילום העיתונות הרגיש של אבישג שאר-ישוב.
האם ההצלחה של הבלוג הפתיעה אותך?
נטע: מאוד שמחתי לראות שיש התעניינות בבלוג בארץ, ואני תמיד נהנת לשמוע חוות דעת עליו מאנשים. הבלוג עדיין צעיר וכולי תקווה שיכלול עוד הרבה תוכן מעניין שיעזור ויעשה חשק לאנשים להתחיל לגדל אוכל בבית.
עידית: מפתיעה אותי בעיקר הלויאליות של העוקבים שלי שחוזרים למתכונים ישנים ומכינים אותם על בסיס קבוע, מדברים איתי בפרטי וגם שולחים לי תמונות של הספר! זה מרגש אותי בכל פעם מחדש.
למה החלטתן להוציא את הספר?
נטע: את הספר יזמתי עוד כשהייתי בחו"ל, מתוך מחשבה שצריך להיות ספר כזה בארץ ובעברית. תחום הלייף-סטייל והגינון הביתי מאוד מפותח בהולנד, שם חייתי בעשור האחרון, והרגשתי שאם לכתוב ספר, זה חייב להיות ספר ישראלי, כזה שכמותו טרם נראה בארץ. נראה לי שבכך הצלחנו ובגדול, הספר ייחודי ביותר, ברור ויפה.
כיצד חברתן לכתיבת הספר?
נטע: כשהבנתי שאני רוצה לכתוב את הספר, חשבתי שיהיה נפלא אם הוא יכלול מדריך גינון לצד מתכונים מותאמים לתוצרת ביתית מצומצמת וטריה מאוד. היה לי ברור שאני אכתוב על כל מה שקשור בגינון, אבל בהחלט רציתי מישהי מקצועית שתפתח את המתכונים במיוחד לקונספט של הספר. פניתי לעידית על סמך היכרות מוקדמת ובגלל שהמתכון שלה לפנקייק פשוט הכי טוב, נקודה!
הפניה שלי מאוד הפתיעה אותה, אבל מהר מאוד עשינו סיעור מוחות והיא התגייסה לפרויקט והתמסרה אליו ביחד איתי. השפה החזותית של עידית נוכחת בספר בצילומים היפים שלה ובסטיילינג המוקפד, ואני כל כך שמחה שהצלחנו ליצור את הספר במאמץ משותף.
איזו עצה הייתן נותנות למתחילים?
נטע: עצה לגנן המתחיל – דבר ראשון צריך לזכור שתמיד תבוא עוד עונה, גם אם לא הכל הצליח, תמיד אפשר להתחיל מחדש וזה כיף לראות איך הידע וכישורי הגינון מתפתחים וצומחים גם הם מעונה לעונה.
כמו שכתוב בספר, אפשר להתחיל לאט לאט, לא חייבים לגדל עגבניות מזרעים, אפשר לקנות שתיל, לשתול בקלות, וללמוד המון מהתהליך. מצד שני, לא צריך לפחד להעיז, ניסיון מאוד חשוב בגינון, ומכל ניסיון לומדים משהו. והטיפ הכי חשוב – גדלו משהו שעושה לכם שמח! בין אם זה פרי עם טעם אהוב שמעלה בכם זכרונות נעימים, או ירק עם צורה או צבע מיוחדים שאתם פשוט חייבים לנסות. בחירה של משהו שתתרגשו ממנו תהפוך את החוויה למהנה ממש.
עידית: עצה לבשלנים המתחילים – לקרוא מתכון עד הסוף ולמלא אחרי ההוראות זה חשוב בשלבים הראשונים, אבל יותר מזה חשוב לצבור ביטחון וידע במטבח, שמגיעים עם הניסיון, ולהתחיל לצאת מהקווים. כך לומדים מהניסיונות המוצלחים וגם הכושלים, ומפתחים ביטחון וטעם אישי.
לעמוד הספר באתר