סוף השבוע מתקרב, והילדים רוצים לצאת לפעילות מעניינת וכיפית בחוץ. אם מזמן לא הייתם באיזה טיול מהנה, עכשיו זו הזדמנות מצוינת לתכנן את הבילוי המשפחתי הבא. במדינה שלנו יש הרבה אטרקציות לכל המשפחה בכל רחבי הארץ שפתוחות גם בשבת, החל בטיולים בשמורות הטבע ובנחלים הפזורים בארץ, וכלה במוזיאונים ופארקי מדע בערים הגדולות. המשיכו לקרוא כדי לגלות את המקומות הכי שווים לבילוי חווייתי ומעשיר עם הילדים, ותקבלו מאיתנו גם המלצות לספרים טובים לילדים ומשחקי קופסה שווים. בואו נתחיל.
מהם היתרונות של בילוי עם ילדים בשבת?
יש הרבה יתרונות לבילוי עם הילדים בשבת:
· גיבוש הורי וזמן איכות עם הילדים – כל המשפחה פנויה מהמחויבויות שבשגרה וזו הזדמנות טובה לחזק את מערכת היחסים בין כל בני המשפחה. השתתפות בפעילות שכולם נהנים ממנה תשאיר לכולם זיכרונות טובים ונעימים ורצון לבלות שוב בהקדם.
· הפגת שעמום – שבירת שגרה בעזרת טיול חווייתי יכולה לעזור לכולם להפיג את השעמום שעלול להופיע לפעמים בשבתות. אנשים שנשארים בבית באופן קבוע נוטים "להתרגל לשעמום" – פעילות מתוכננת מחוץ לבית עם כל המשפחה יכולה לתת קצת צבע וכיף לזמן המנוחה והפנאי.
· הפחתת זמן מסך – הקדמה הטכנולוגית של המאה ה-21 שיעבדה את כולנו, גם את הילדים, למסכי המחשב, הטלוויזיה והטלפון. הדרך הכי טובה להוריד את העיניים מהמסך היא להתעסק בטיול כיפי בטבע או לסייר בתצוגות במוזיאון, או כל פעילות אחרת שדורשת מכם להתלבש, לצאת מהבית ולתקשר פיזית עם הסובבים אתכם.
מה מומלץ להביא למסלולי טבע?
לאלו שהחליטו שהשבת הקרובה תהיה בחיק הטבע, הכנו רשימה מפורטת של המוצרים שאתם חייבים לקחת איתכם לטיול מושלם, כיפי ובטוח:
· בגדים להחלפה המתאימים לעונה – למי שמזיע הרבה, חושש להתלכלך במהלך הטיול או יוצא לטיול עם ילדים קטנים במיוחד, כדאי להביא בתיק מכנסיים ארוכים להחלפה, גרביים ספייר, וחולצה או גופייה להחלפה. כובע הוא פריט לבוש חובה בכל השנה, כדי להימנע ככל האפשר מנזקי השמש, ואתם יכולים להביא חולצה שיש לה שרוולים ארוכים גם בקיץ, כדי להסתיר את הידיים והזרועות מקרני שמש ישירות.
· ערכת עזרה ראשונה – כדי לטפל בפציעות קלות כמו שריטות וחתכים. ודאו שיש בערכה כדורים לשיכוך כאבים, פלסטרים, יוד, מספריים, פינצטה ומגבונים. מומלץ גם להביא אלוורה להרגעת עקיצות או כוויות מהשמש, וכמובן – קרם הגנה.
· הרבה מים – מומלץ שיהיו לפחות 2 ליטר מים לכל משתתף בטיול. עדיף לחזור למכונית כשבידנו בקבוקי מים עודפים מאשר להסתכן בהתייבשות.
· אוכל שכולם אוהבים – חטיפים, כריכים, ירקות, פירות ועוד. גם אם אתם לא מתכננים ישיבה ממושכת לפיקניק במהלך המסלול, תמיד כיף לנשנש כמה ענבים או חטיף קראנצ'י. אל תשכחו לזרוק את הפסולת אך ורק לפח האשפה.
הביאו ספרים לילדים כדי שלא יהיה משעמם
אם אתם מתכננים פעילות כיפית במקום רחוק או שאתם יודעים שהנסיעה תהיה מלווה בפקקים, כדאי להצטייד מראש בכמה ספרים מעניינים שהילדים יקראו בכיף בנסיעה. לפניכם רשימה חמה של המלצות:
יומנו של חנון 16
בספר ה-16 בסדרה, "קליעה גורלית", גרג הפלי מצטרף לקבוצת כדורסל כדי להתחיל את מסעו ה"אולימפי". הוא לא השחקן הכי מצטיין בנבחרת, והם מתקשים להגיע לפסגה. האם גרג יצליח להוביל את קבוצתו לניצחון?
יומנו של חנון 17
עלילותיו של גרג הפלי ממשיכות בספר החדש, ובו גרג נכנס ללהקה של רודריק, אחיו הגדול, ומגלה איך נראים החיים מאחורי הקלעים של במת ההופעות. גרג צריך למצוא דרך להפסיק את המריבות בין חברי הלהקה ולעזור להם להפוך ללהקה הכי אגדית בעולם.
כראמל 1
הכירו את כראמל, חתול מדבר בעל כוחות מיוחדים – הוא יכול לדבר בהרבה שפות (חוץ מיוונית), קורא מחשבות ועוד. הילדים יוכלו לקרוא על הרפתקאות כראמל ושלושת הילדים במשפחה המאמצת שלו, הכתובות בשפה קלילה שילדים מבינים ואוהבים, וללמוד מהם חברות אמת ואומץ. לסיפור נוספו איורים מקסימים שציירה קרן מאי מטקלף והם עוזרים להכניס את הילדים לעולם הקסום של כראמל.
משחקים למי שלא מתחשק לקרוא
אם אתם לא רוצים להעביר את הנסיעה בקריאת סיפור, ואבל בכל זאת רוצים להעביר את הנסיעה בזמן משותף וכיפי – משחקי קופסה הם לגמרי הפתרון המושלם בשבילכם. הינה כמה המלצות למשחקי קופסא או קלפים שכולם ייהנו מהם:
קופה ראשית הסדרה הנהדרת של "כאן" הופכת למשחק קופסה! בואו לקנות בסופר "שפע יששכר" ביבנה, לפגוש את הדמויות שכולנו אוהבים ולהתחרות על הניצחון – הראשון שמצליח למלא את עגלת הקניות שלו הוא המנצח.
טאקי
מפתח המשחקים חיים שפיר הביא לחיינו את אחד ממשחקי הקלפים המוצלחים ביותר, בארץ וגם בחו"ל. השתמשו בקלף עצור, שנו את סדר המשחק, הכריחו את חברי המשפחה לקחת קלפים והראו להם שאתם המלכים במשחקי קלפים.
מלך הפלאפל
בואו למלא את הפיתה שלכם בפלאפל טעים ובתוספות, במשחק הקלפים שמבוסס על משחק המחשב. כל רכיב במנה שווה נקודות, אבל אם הרמתם פיתה שיש בה חור, הכול עלול ליפול. זהו משחק כיפי וקליל שאפשר להעביר איתו נסיעה ארוכה.
מסלולי טבע מומלצים
ריכזנו בשבילכם המלצות למסלולי טיולים מגניבים ופופולריים בכל רחבי הארץ, מצפון ועד דרום:
חי בר יטבתה וחולות סמר
טיול מיוחד ויפה לאוהבי הנוף המדברי. בחי בר יטבתה תוכלו לסייר באמצעות רכב בשמורת הטבע, שהיא אזור המחייה של מגוון חיות הפוקדות את הנגב – ערודים (חמור בר), דישונים (זן של אנטילופה) וראמים. בשמורה יש גם עדר של צבי הנגב וצבי השיטים. בסוף הסיור ב"ספארי" של הנגב תוכלו לנסוע אל הדיונות היפות של חולות סמר, לצפות בהן ואף להתגלגל בהן. בימי הקיץ מומלץ להגיע לדיונות בשעות הבוקר או אחר הצוהריים, כיוון שהחול מתחמם מאוד בשעות של שיא החום.
קניון שחורת ועמודי עמרם
בסביבת הרי אילת תוכלו למצוא את קניון שחורת, שהוא מסלול הליכה שהשיטפונות באזור יצרו בסלעים. הסלעים עצמם הם לבה געשית שהתפרצה והתקשתה לפני מיליוני שנים. הקירות הגבוהים של הקניון מעוטרים בצבעים
שחור, ורוד ואדום, ובדרך תוכלו לראות גם מפלי מים יבשים ולהתפעל מהארכיטקטורה הטבעית המרשימה. בהמשך הקניון הנוף משתנה לסלעים רכים יותר, ותוכלו גם למצוא בסביבתם מאובנים של יצורי ים שמזכירים לנו שלפני מיליוני שנים המסלול היבש היה פעם חלק מאוקיינוס ששמו ים טתיס. קניון שחורת מסומן במסלול הירוק, ובנסיעה לשם תוכלו לראות התפצלות למסלול כחול – זהו המסלול לעמודי עמרם, שהם עמודי אבן חול יפים שהמים "עיצבו" במשך מיליוני שנים.
שימו לב: בימי הקיץ מומלץ להגיע לקניון בשעות הבוקר, ובחורף רק בימים שבהם אין סכנה לשיטפונות.
הר ונחל צפחות
הר צפחות הוא ההר הדרומי ביותר בישראל, והוא משמש תצפית נהדרת על מפרץ אילת, ועל ארבע מדינות בסך הכול – ישראל, מצרים (סיני), ירדן וערב הסעודית. המסלול המומלץ ביותר מתחיל בנחל צפחות, ובשלב מסוים הנוף הכחול של ים סוף מתגלה למטיילים.
שימו לב: גם מסלול זה מועד לשיטפונות בחורף, ועל כן יש לבחור בקפידה את היום שנוסעים בו לטייל ולבדוק שאין חשש לשיטפונות. בקיץ מומלץ להגיע בשעות הבוקר, לפני שעומס החום היומי מתחיל.
נחל שניר
נחל שניר (חצבני) הוא אחד משלושת הנחלים המזרימים מים לנהר הירדן לכל אורך השנה. נפחו של הנחל גדל בחורף בעקבות הגשמים ומי השיטפונות שמגיעים אליו, והוא מוקף בצמחייה ירוקה ובהרבה מקומות יפים ונעימים לעצור בהם למנוחה ולנשנושים.
שימו לב: אסור לקפוץ אל הנחל ואין שירותי הצלה באזור כך שהרחצה מסוכנת ואינה מומלצת. אפשר להסתפק בשכשוך של כפות הרגליים על שפת הנחל.
דרך נוף – הרי נפתלי
הרי נפתלי נמצאים באצבע הגליל, דרומית לקריית שמונה וסמוך לגבול עם לבנון. במסלול תוכלו ללכת במצוק רמים, המתנשא לגובה של 700 מטר, וליהנות מתצפית על נוף עוצר נשימה. הטבע הירוק מקיף את המטיילים מכל עבר, ותוכלו למצוא שם הרבה סוגי עצים האופייניים לטבע הישראלי: כליל החורש, לבנה רפואי, שקד, חרוב מצוי, אגס סורי ועוד. מיטיבי הלכת יכולים להמשיך עד לסוף המסלול בפארק הגיאולוגי של קריית שמונה.
אטרקציות מקורות מומלצות
אם החלטתם שאתם רוצים לבלות את השבת במקום מקורה ולשכוח ממזג האוויר שבחוץ (חם או קר ככל שיהיה), הגעתם לרשימה הנכונה של כמה מהמוזיאונים הכי מעניינים, חווייתיים ומעשירים בארץ:
הלונדע בבאר שבע
הלונדע הוא מוזיאון אינטראקטיבי המאפשר לילדים ללמוד באמצעות התנסות מעשית בשפות ותרבויות מהעולם, בניהול זמן ומשאבים ועוד פעילויות מגניבות כמו טיפוס על קירות ותיאטרון, ולומדים על מגוון נושאים כמו כדור הארץ והחלל, אומנות ועוד. המתחם מכיל 3 קומות ובהן כ-4000 מ"ר של מתחמי למידה והתנסות.
מוזיאון טיקוטין לאומנות יפנית בחיפה
מוזיאון טיקוטין לאומנות מציג כבר יותר מ-60 שנה תערוכות ומיצגים עכשוויים בנושא התרבות היפנית. במוזיאון תוכלו לראות תערוכות של חרבות מיוחדות, מוצרי קרמיקה אופייניים לתרבות היפנית ופריטי לבוש ויצירות אומנות מסוגים שונים. במוזיאון מתקיימות גם הרצאות ותוכלו להשתתף גם באירועים כמו הקרנות סרטים, ימי עיון ועוד.
מוזיאון המדעטק בחיפה
אחד מהמקומות האהובים ביותר על חובבי המדע, החלל והטכנולוגיה הוא המדעטק בחיפה. במוזיאון שנמצא באמצע שכונת הדר תוכלו למצוא תערוכות במגוון נושאי המדע כמו כימיה, תעתועי ראייה, תעופה, אנרגייה ירוקה
ועוד. יש גם תערוכות מיוחדות לאנשים חשובים בהיסטוריה כמו לאונרדו דה וינצ'י, לצד תערוכות המשלבות מדע ואומנות וירידים שנתיים כמו יריד החלל הישראלי.
מוזיאון האשליות בתל אביב
במוזיאון האשליות בתל אביב מחכה לכם חוויה מטריפת חושים – בעיקר את חוש הראייה. היכנסו לחדר האין-סוף, למנהרת המערבולת המסחררת, לחדרי מראות וקלידוסקופיים ותראו שלפעמים המציאות שונה ממה שהיא נראית. הפעילות במוזיאון לא כרוכה במאמץ פיזי אבל אין ספק שהתעתועים יגרמו לכם לחשוב שאתם בטיול מטורף ביקום מקביל.
לסיכום
אם אתם מחפשים אטרקציה לבילוי עם הילדים, תוכלו למצוא בכל רחבי הארץ מוזיאונים מעניינים או מסלולי טיולים מהנים לכל המשפחה. בין אם אתם רוצים ללמוד תופעות מדעיות מגניבות במדעטק בחיפה, לטייל בנחלים בצפון או לנסוע למוזיאון מעשיר וחווייתי ומעשיר בבאר שבע, אל תשכחו לקחת איתכם משחקי קופסא וקלפים או ספרים שהילדים יאהבו לקרוא בדרך.