
חיי קרל הגדול
-
חיי קרל הגדול הוא הביוגרפיה ההיסטורית-פוליטית הראשונה שנכתבה בימי הביניים. איינהרד, איש סודו ואחד מיועציו הבכירים של המלך הפרנקי המהולל, מתאר בחיבורו את חייו ופועלו של ”אבי אירופה”, שהשפיע יותר מכל שליט אחר על ההיסטוריה של אירופה בימי הביניים המוקדמים.
הוא מספר על כיבושיו של קרל הגדול, על הרפורמות שהנהיג, על יחסיו עם המזרח הביזנטי והמוסלמי ועל אהבתו לתרבות. תוך כדי ציור דמותו של השליט, ששמו היה לאגדה, נחשפת תקופה מרתקת בתולדות המערב הנוצרי, שהשפיעה בין השאר על עיצוב האתוס של מסעי הצלב, והטביעה את חותמה על אירופה לדורות.
”חיי קרל הגדול מאת איינהרד מעשיר את מדף תרגומי הטקסטים הקלאסיים של ימי הביניים בחיבור חשוב וייחודי לזמנו, המוגש לקוראי העברית בתרגום מדויק ובעברית קולחת”. - שם: חיי קרל הגדול
- מחבר/ת: איינהרד
- שפה: Hebrew
- תחום: היסטוריה כללית
- תת תחום: היסטוריה כללית
- מק״ט: 015990025 מחיר מוטבע על הפריט: 79.00
קרל הגדול והרנסנס הקרולינגי9
בשנת 768 מת המלך הפרנקי פיפין השלישי (מלך בשנים 751-768) וממלכתו התחלקה בין שני בניו - קרל, שלימים נודע בכינויו ״הגדול״, וקרלומן.10 שלוש שנים הנהיגו השניים את ממלכת הפרנקים, אך בדצמבר 771 מת קרלומן וחלקו בממלכה סופח בלא כל מאבק לממלכת אחיו. נדמה שבשנות מלכותו הראשונות היה קרל הגדול עסוק בדיכוי מורדים, בכיבוש שטחים חדשים, בהכנעת אויבים פוטנציאליים ובנטרול האיומים מצד אחיו, קרלומן.11 בשנת 769 יצא קרל הגדול למסע מלחמה לדיכוי מרד באקוויטניה; בשנת 772 פתח במסע המלחמה הראשון שלו בסקסונים; ובשנת 774, על פי בקשתו של האפיפיור הדריאנוס הראשון (אפיפיור בשנים 772-795), הוא תקף את הממלכה הלומברדית בצפון איטליה, הביס את המלך הלומברדי דזידריוס והמליך את עצמו על הלומברדים. מאותו היום ואילך היה תוארו הרשמי ״קרל, בחסד האל מלך הפרנקים והלומברדים ופטריקיוס הרומאים"
12(Carolus Dei gratia rex Francorum et Langobardorum et patricius Romanorum).
קרל הרחיב את גבולות ממלכתו גם לכיוון מזרח. בשנת 788 סיפח את בווריה, ובשנת 795 הוכנעה סקסוניה וסופחה סופית לממלכה הפרנקית.13 בתוך פחות משנות דור הוא הצליח להעלות את הממלכה הפרנקית מממלכה ברברית, אחת מני רבות שקמו על חורבותיה של האימפריה הרומית, ליחידה מדינית עצומה - אימפריה - שלא הייתה כדוגמתה מאז האימפריה הרומית.
האימפריה הקרולינגית בשנת 814
זמן קצר לאחר כיבוש פאביה והדחת המלך הלומברדי בשנת 774 קיבל קרל הגדול מן האפיפיור הדריאנוס גרסה מעודכנת של החוק הכנסייתי (החוק הקנוני), שנערך בראשית המאה השישית בידי המלומד דיוניסיוס אקסיגואוס (כלומר ״הגוץ״). קובץ זה, שלימים נודע בכינוי דיוניסיו הדריאנה (Dionysio Hadriana) בגלל אותה הענקה, עמד בבסיס הרפורמות שהיה קרל הגדול עתיד להנהיג בתחומי הדת והכנסייה. בשנת 779, פחות מחמש שנים לאחר שקיבל את הדיוניסיו הדריאנה, פרסם קרל הגדול את הקפיטולר של הריסטל,14 שבו הכריז בראשונה על כוונתו לערוך רפורמות במוסדות הדת והכנסייה בממלכתו.15 עשר שנים אחר כך הוא פרסם צו נוסף, מקיף ונחרץ יותר, המכונה התוכחה הכללית (Admonitio generalis), שבו ניסח בראשונה את הרפורמות הכנסייתיות שביקש להנהיג.16 הן כללו את ארגונה מחדש של ההיררכיה הכנסייתית, את השבת המשמעת הכנסייתית על כנה ואת תיקון מידותיהם של אנשי הכנסייה וההדיוטות כאחד. בהקדמה לתוכחה הכללית מבהיר קרל הגדול שחלק מתפקידו כשליט הממלכה הפרנקית הוא לדאוג לישועת נתיניו. מטרתו הייתה אפוא להפוך את החברה הפרנקית לחברה נוצרית יותר, שישועתה מובטחת, ולשם כך נדרש שיתוף פעולה הדוק בין אנשי הכנסייה לבין השלטון המרכזי. כדי להצדיק את התערבותו בנושאי דת וכנסייה הוא הזכיר את המלך המקראי יאשיהו, שהחזיר את עמו לדרך הישר בשיתוף פעולה מלא עם הכוהנים.17 אימוץ אידיאל המלוכה המקראי בידי קרל הגדול מצביע
על תפיסה עמוקה של שליחות, שלפיה נתפסו הפרנקים בהנהגת מלכם כעם נבחר - ״בני ישראל החדשים״.18
לחינוך ולהשכלה היה תפקיד מפתח ברפורמות הכנסייתיות שביקש קרל הגדול להנהיג, והם נתפסו כתנאי מקדים וכאמצעי לעריכת הרפורמות והתיקונים. באחד הסעיפים של התוכחה הכללית הורה קרל הגדול להקים בתי ספר בכל מנזר או כנסייה עירונית, שבהם ילמדו נערים קריאה, שירת מזמורי תהילים, חשבון ודקדוק. באותו סעיף הוא הורה גם לתקן את הספרים הנוצריים (כלומר את התנ״ך ואת הברית החדשה), ולהכשיר מעתיקים מיומנים שיעתיקו ספרים אלה בלי שיבושים וטעויות.19 באיגרת ששיגר לכמה בישופים ואבות מנזרים סמוך לפרסום התוכחה הכללית הדגיש קרל הגדול שעל אנשי הכמורה והנזירים להקדיש את עצמם ללימוד ולהוראה, כל אחד לפי יכולתו.20 אם האמונה היא המפתח לישועה, הרי ההבנה והלימוד, על פי קרל הגדול, הם המפתח לאמונה. רק באמצעות הלימוד ורכישת הידע אפשר להבין טוב יותר את כתבי הקודש ולהימנע מפרשנות שגויה של דברי האל. עד מהרה נעשו הכנסיות והמנזרים ברחבי הממלכה הפרנקית למוסדות חינוך והשכלה, ובהם הועתקו כתבי יד, הוקמו ספריות, מלומדים שקדו על מחקריהם ומורים עסקו בהוראה.21
בהדרגה נעשתה גם חצרו של קרל הגדול מרכז תרבותי ראשון במעלה, ודור שלם של מלומדים ואנשי כנסייה הוכשר בו. לאחר כיבוש איטליה מידי הלומברדים בשנת 774 החל קרל הגדול להתעניין גם בחיי הרוח וההשכלה, ובתוך זמן קצר הצליח לעשות את חצרו, שהייתה בבסיסה חצר של לוחמים, למוקד של פעילות אינטלקטואלית ולנושאת הדגל של התחייה התרבותית בממלכה הפרנקית. הדבר התאפשר לא רק בגלל שינויים באופייה של החצר, שנהפכה בהדרגה מחצר נודדת לחצר שבילתה את כל חודשי החורף במקום אחד, עד שהתיישבה סופית בשנת 794 בארמון המלכותי באאכן,22 אלא גם משום שקרל הצליח לקבץ בחצרו מלומדים מן המעלה הראשונה מכל רחבי אירופה. מלומדים מאיטליה, ספרד, אירלנד, אנגליה ופרנקיה עצמה התקבצו בחצרו של המלך הפרנקי, נהנו מחסותו וניהלו את חייהם במעין חממה אינטלקטואלית. החיים המשותפים בחצר היו קרקע פורייה למריבות ותככים, אך הצמיחו גם הווי משותף, שהתבטא בין השאר בכינויים התנ״כיים או הקלאסיים שהוצמדו לאנשי החצר.23 בזכות מספרם הרב ושיעור קומתם של המלומדים שהצליח קרל הגדול לגייס הייתה הפעילות האינטלקטואלית בחצרו רבה ומגוונת, והיא שהובילה לפריחה התרבותית שהיסטוריונים נוהגים לכנות בשם ״הרנסנס הקרולינגי״.24
מרבית המלומדים שגייס קרל הגדול במהלך שנות השבעים והשמונים פרשו מן החצר המלכותית במהלך שנות התשעים של המאה השמינית. אחדים, כמו פאולוס דיאקונוס, שבו לארצם ופרשו לחיי נזירות, ואילו אחרים, כמו אלקווין, מונו למשרות של אבות מנזרים ובישופים ברחבי הממלכה הפרנקית. עזיבתם של המלומדים את החצר המלכותית אינה מלמדת על דעיכה או נסיגה בפעילות התרבותית שאפיינה את הממלכה הפרנקית. מלומדים חדשים, כמו אנגילברט, תיאודולף מאורליאן ואיינהרד, תפסו את מקומם של המלומדים שפרשו, והחצר באאכן המשיכה לתפקד כמרכז תרבותי. בד בבד המשיכו המלומדים שעזבו את החצר בעיסוקם האינטלקטואלי במקומות החדשים שאליהם באו, וכך נעשו המנזרים והכנסיות העירוניות בכל רחבי הממלכה הפרנקית למרכזי תרבות חשובים, ובכל אחד מהם התנהלה פעילות רוחנית ויצירתית ענפה.
באמצע שנות התשעים של המאה השמינית היה קרל הגדול בן חמישים ויותר, וככל שהזדקן היה פעיל פחות בזירה הצבאית והשאיר אותה לשלושת בניו - קרל, פיפין ולואי. משנת 794 ואילך מיעט קרל הגדול לנוע ברחבי ממלכתו. הוא התיישב בארמון שהקים באאכן וניהל משם את ענייני הממלכה.25 כבר אז הוא זכה להערכה רבה על פועלו, ותהילתו נודעה למרחוק. שליטי ביזנטיון ביקשו להתקרב אליו. אירנה, אלמנתו של האימפרטור הביזנטי לאו הרביעי והעוצרת של יורשו, ביקשה להשיא את בנה, קונסטנטינוס השישי, לרוטרודיס, בתו של קרל הגדול. לאחר שהדיחה את בנה ולקחה לידיה את השלטון באימפריה הביזנטית המשיכה אירנה במגעיה עם חצרו של קרל הגדול, ומשלחת פרנקית באה לחצר בקונסטנטינופוליס כדי לדון באפשרות נישואיהם של קרל הגדול ואירנה.26 גם האפיפיור הכיר בעוצמתו של קרל הגדול ובמעמדו הבלתי מעורער בקרב שליטי אירופה.27 ב־25 בדצמבר שנת 800 הכתיר אותו האפיפיור לאו השלישי (אפיפיור בשנים 795-816) לאימפרטור הרומאים.28 התואר האימפריאלי, הטומן בחובו מסורת מפוארת ורבת שנים, אכן הוסיף כבוד ויוקרה למעמדו של קרל הגדול, אך שינה רק במעט את אופי שלטונו. אף שבעבר נתפסה ההכתרה האימפריאלית בחג המולד של שנת 800 כפסגת הישגיו של קרל הגדול וכנקודת מפנה בתפיסת תפקידו כשליט המערב, הרי היום נוטים חוקרים לראות בהכתרה האימפריאלית תוספת ליוקרתו, דבר שאִפשר לו אולי לפעול ביתר תקיפות בתחומים מסוימים, אך לא יותר מכך. התואר ״אימפרטור״ לא שינה דבר במדיניותו או בתפיסותיו הפוליטיות של קרל הגדול, וככל הנראה, כל מטרתו של תואר זה הייתה להאדיר ולפאר את שמו.
גם במדיניות הרפורמות הכנסייתיות שהנהיג קרל הגדול לא הביאה ההכתרה האימפריאלית שינויים מרחיקי לכת, אך היא הגבירה בו את הדחף לפעול במרץ למען חברה נוצרית יותר. ההכתרה חיזקה בו את תחושת האחריות שחש כלפי הממלכה הפרנקית ונתיניה, ובעקבותיה ראה את עצמו יותר מתמיד כמי שמופקד על ישועת נשמתם של תושבי הממלכה. הוא היה הרבה יותר מסוגר ומהורהר, הצווים שהכתיב נעשו אדוקים יותר באופיים, ונדמה שתחושת תסכול, על שלא הצליח להשלים את משימתו וליצור חברה נוצרית מושלמת, השתלטה על המלך הפרנקי. על כך נוסף גם החשש ממאבקי ירושה לאחר מותו. כבר בשנת 806 נתן קרל הגדול את דעתו על סוגיית הירושה וקבע כיצד תחולק הממלכה הפרנקית לאחר מותו בין שלושת בניו - קרל, פיפין ולואי.29 אלא שתוכנית החלוקה מעולם לא יצאה אל הפועל בגלל מותם בטרם עת של קרל הצעיר ושל פיפין.
קרל הגדול מת בראשית שנת 814. בתקופת מלכותו הארוכה, מעלייתו לשלטון בשנת 768 ועד מותו בשנת 814, השתנו פניה המדיניים והתרבותיים של אירופה בלא הכר. דמותו הססגונית, אישיותו יוצאת הדופן ופועלו של קרל נחרתו בתודעה האירופית, וזאת בגלל תפקידו החשוב בעיצובה של המורשת המדינית והתרבותית של אירופה בימי הביניים. כבר בחייו זכה קרל הגדול להכרה בחשיבות תרומתו לדת, למדינה ולתרבות, ועד מהרה קיבלה דמותו ממדים של מיתוס.30 לאורך כל ימי הביניים הוא נתפס כדמות המלך האידיאלי והיה מושא הערצתם של שליטים רבים. גם באירופה שלאחר ימי הביניים הוסיפה דמותו לשלהב את דמיונם של היסטוריונים, יוצרים ופוליטיקאים, ואפילו נפוליאון זכה לכינוי ״קרל הגדול שנולד מחדש״.
חיבורו של איינהרד חיי קרל הגדול הוא הביוגרפיה הראשונה של המלך הפרנקי המהולל, ויש לו חלק חשוב בעיצוב דמותו כפי שנודעה לדורות הבאים ובהפיכתו למיתוס.
9 הספרות המחקרית על קרל הגדול ופעילותו היא רבה ומגוונת, ואין זה המקום לפרטה. סקירה כללית בעברית אפשר למצוא אצל: יצחק חן, קרל הגדול ויורשיו, בתוך: ראשיתה של אירופה, כרך ב. ראו גם: Rosamond McKitterick, Charlemagne: The Formation of A European Identity, Cambridge 2008; Johannes Fried, Charlemagne, trans. Peter Lewis, Cambridge MA 2016; Janet L. Nelson, King and Emperor: A New Life of Charlemagne, London 2019
10 Annales regni Francorum, s.a. 768, ed. Friderich Kurze, MGH SRG 6, Hannover 1895, pp. 26–28
11 Thomas F.X. Noble, "From Brigandage to Justice: Charlemagne, 785–795", in: Literacy, Politics, and Artistic Innovation in the Early Medieval West, ed. Celia M. Chazelle, Lanham, New York and London 1992, pp. 49–75
12. פטריקיוס היה במקור תואר כבוד שהוענק לאנשי חצר בכירים בחצרו של הקיסר הרומי. בימי הביניים המוקדמים היה זה תוארו של שליט רומא ומגינה.
13 על כל המלחמות הללו ראו: Annales regni Francorum, s.a. 769, 772, 773–774, ed. Kurze, pp. 28–30, 32–40. ראו גם: חן, קרל הגדול ויורשיו, עמ' 101-116.
14 קפיטולר ( capitulareביחיד; capitularia ברבים) הוא סוג של צו מלכותי המחולק לסעיפים capitulae)בלטינית) ומכאן שמו.
15 Capitulare Haristallense (779), ed. Alfred Boretius, MGH Cap. 1, Hannover 1883, pp. 46–51
16 Admonitio generalis (789), ed. Hubert Mordek et al., MGH Fontes iuris Germanici antiqui in usum scholarum 16, Hannover 2012, pp. 180–238. על הרפורמות שהנהיג קרל הגדול ראו: חן, קרל הגדול ויורשיו, עמ' 144-158. ראו גם: Rosamond McKitterick, The Frankish Church and the Carolingian Reforms, 789–895, London 1977; John M. Wallace-Hadrill, The Frankish Church, Oxford 1983, pp. 180–204; Jennifer R. Davis, Charlemagne's Practice of Empire, Cambridge 2015
17 מלכים ב, כב-כג.
18 על כך ראו: Mary Garrison, "The Franks as the New Israel? Education for an Identity from Pippin to Charlemagne", in: The Uses of the Past in the Early Middle Ages, ed. Yitzhak Hen and Matthew Innes, Cambridge 2000, pp. 114–161
19 Admonitio generalis (789), c. 70, ed. Mordek et al., pp. 222–224
20 Epistula de litteris colendis, ed. Alfred Boretius, MGH Cap. 1, Hannover 1883, no. 29, p. 79
21 על החינוך וההשכלה בממלכה הפרנקית ראו: יצחק חן, תרבות ואמנות: הרנסנס הקרולינגי, בתוך: ראשיתה של אירופה, כרך ג, עמ' 152-161. ראו גם: Pierre Riché, Ecoles et enseignement dans le Haut Moyen Age, 2nd ed., Paris 1989; M.M Hildebrandt, The External School in Carolingian Society, Leiden and New York 1992; John J. Contreni, "The Carolingian Renaissance: Education and Literary Culture", in: The New Cambridge Medieval History, II: c.700–c.900, ed. Rosamond McKitterick, Cambridge 1995, pp. 709–757
22 על חצרו של קרל הגדול ראו: Donald A. Bullough, "Aula Renovata: The Carolingian Court before the Aachen Palace", in: Bullough, Carolingian Renewal: Sources and Heritage, Manchester 1991, pp. 123–160
23 על הכינויים הללו ראו: Mary Garrison, "The Social World of Alcuin: Nicknames at York and at the Carolingian Court", in: Alcuin of York, ed. L.H.J.R. Houwen and A.A. MacDonald, Germania Latina 3, Groningen 1998, pp. 59–79
24 אנשי התקופה הקרולינגית היו משוכנעים שחיי התרבות וההשכלה זכו לקידום ניכר בתקופתם, שהרי לדידם העולם הברברי־הפגני שסבב אותם נעשה בהדרגה נוצרי ומתורבת בעקבות פעילותם הצבאית והמיסיונרית של פיפין השלישי (״הגוץ״) ובנו, קרל הגדול. מכאן שעלינו להבין את ״הרנסנס הקרולינגי״ כפי שהבינו אותו בני התקופה, כתחייה תרבותית בהקשר רחב של רפורמות פוליטיות וכנסייתיות, שנועדו להפוך את הממלכה הפרנקית לממלכה נוצרית יותר. על משמעות המונח ״הרנסנס הקרולינגי״ ראו: חן, תרבות ואמנות: הרנסנס הקרולינגי, עמ' 129-131; John J. Contreni, "The Carolingian Renaissance", in: Renaissances before the Renaissance: Cultural Revival in Late Antiquity and the Middle Ages, ed. Warren Treadgold, Stanford 1984, pp. 59–74
25 על ארמונו של קרל הגדול באאכן ראו: Janet L. Nelson, "Aachen as a Place of Power", in: Topographies of Power in the Early Middle Ages, ed. Mayke de Jong and Frans Theuws, The Transformation of the Roman World 6, Leiden, Boston and Köln 2001, pp. 217–241
26 על יחסי הממלכה הפרנקית וביזנטיון ראו: חן, קרל הגדול ויורשיו, עמ' 131-143. על שלטונה של אירנה ראו: Warren Treadgold, A History of the Byzantine State and Society, Stanford 1997, pp 417–424; Judith Herrin, Women in Purple, London 2001, pp. 51–129
27 על כך ראו בהרחבה: חן, קרל הגדול ויורשיו, עמ' 131-138. ראו גם Thomas F.X. Noble, "The Papacy in the Eighth and the Ninth Centuries", in: The New Cambridge Medieval History, II, ed. Mckitterick, pp. 563–586
28 על ההכתרה האימפריאלית ומשמעותה ראו בהרחבה: חן, קרל הגדול ויורשיו, עמ' 117-130; Robert Folz, The Coronation of Charlemagne, trans. J.E. Anderson, London 1974; Francois L. Ganshof, The Imperial Coronation of Charlemagne: Theories and Facts, Glasgow 1971; Roger Collins, "Charlemagne’s Imperial Coronation and the Annals of Lorsch", in Charlemagne: Empire and Society, ed. Joanna Story, Manchester 2005, pp. 52–70; Nelson, King and Emperor, pp. 380–385
29 Divisio regnorum (806), ed. Boretius, no. 45, pp. 126–130. על סוגיית החלוקה ראו: Peter Classen, "Karl der Große und die Thronfolge im Frankenreich", in: Festschrift fur H. Heimpel, Berlin 1972, vol. 2, pp. 109–134. על פי הנוהג הפרנקי חולקה הממלכה בין כל בניו החוקיים של המלך, וגם קרל לא שינה מנהג זה וחילק את הממלכה בין בניו החוקיים. חלוקת הממלכה מבעוד מועד נועדה למנוע את אי־היציבות בתקופה שבין מותו של המלך לבין עלייתו לשלטון של המלך החדש (interregnum), והבטיחה את רציפות השלטון. כל אחד מבניו של המלך נעשה בעקבות החלוקה "מלך מיועד" (rex designatus), האמור ביום מן הימים לרשת את ממלכת אביו או חלק ממנה.
30 Robert Morrissey, Charlemagne and France: A Thousand Years of Mythology, trans. Catherine Tihanyi, Notre Dame 2003. ראו גם את מאמרה של איריס שגריר בנספח ב.
זה הזמן להיות חברים!
מתנת הצטרפות למימוש בחנות בחודש העוקב *בכפוף לתקנון שפע הנחות
ומבצעים יחודיים הטבת יום הולדת
שווה במיוחד!
זה הזמן להיות חברים!
מתנת הצטרפות למימוש בחנות בחודש העוקב *בכפוף לתקנון שפע הנחות
ומבצעים יחודיים הטבת יום הולדת
שווה במיוחד!
בקשתך התקבלה
היי %firstname%,
הטבות מחכות לך בסל
*בכפוף לתקנון
זה הזמן להיות חברים!
מתנת הצטרפות למימוש בחנות בחודש העוקב *בכפוף לתקנון שפע הנחות
ומבצעים יחודיים הטבת יום הולדת
שווה במיוחד!
זה הזמן להיות חברים!
מתנת הצטרפות למימוש בחנות בחודש העוקב *בכפוף לתקנון שפע הנחות
ומבצעים יחודיים הטבת יום הולדת
שווה במיוחד!
זה הזמן להיות חברים!
מתנת הצטרפות למימוש בחנות בחודש העוקב *בכפוף לתקנון שפע הנחות
ומבצעים יחודיים הטבת יום הולדת
שווה במיוחד!

פיק אפ
ניתן לאסוף ספרים ומשחקים ללא תשלום מהסניף הקרוב אליך

משלוח חינם
משלוח משחקים וספרים חינם בקניה מעל 199 ₪

באתר החברה ניתנת לעתים הנחה על המחיר הקטלוגי. הנחה זו אינה מבצע.
מבצעים מתקיימים מעת לעת לתקופה מוגבלת כמפורסם באתר.